VIOLINA – KRALJICA INSTRUMENATA

Nedavno nam je u posetu došao nama veoma interesantan i drag gost – čika Steva. On je po zanimanju graditelj gudačkih instrumenata – LAUTAR. Lautar je neko ko izrađuje muzičke instrumente.

            Sa sobom je doneo jednu od violina koje je sam izradio. Svako je dobio priliku da drži taj predivan instrument u ruci i da pokuša da muzicira na njemu.

Čika Steva nam je ispričao sve o procesu izrade jednog instrumenta i objasnio nam iz kojih se sve delova violina sastoji – gudalo, žabica, žice, kobilica…

Da bi nam približio sam proces poneo je i jednu violinu na kojoj tek radi. Naučili smo od koje vrste drveta se prave gudački instrumenti (javor, ebanos i hrast) i da je za izradu jedne violine potrebno otprilike dva meseca.

Pokazao nam je i kako izgledaju alati koje koristi pri izradi instrumenta. Mogli smo i sami da se oprobamo u izradi pa smo videli da to i nije tako jednostavno i da je potrebno mnogo truda i napornog rada oko svakog detalja.

Uz prijatno ćaskanje druženje smo priveli kraju, zahvalili se našem dragom gostu na ljubaznosti i dobroj volji jer je strpljivo odgovarao na sva naša pitanja, kojih nije bilo malo 🙂