NAŠ PRVI IZLET :)

Dugo smo iščekivali i radovali se našem prvom zajedničkom izletu. Tog  lepog i sunčanog dana, 31.05.2017. svi smo poranili u vrtić, a nakon doručka je započela naša lepa avantura 🙂

     

Najpre smo se uputili prema Sremskim Karlovcima, centru srpskog obrazovanja, duhovnosti i kulture, u periodu od Velike seobe srba do početka  XX veka. Obišli smo centar grada sa najznačajnijim kulturno-istorijskim znamenitostima.

Posetili smo Sabornu crkvu Svetog Nikole, najveći pravoslavni hram, koja  predstavlja Spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Crva je smeštena uz nekadašnje sedište Srpske patrijaršije, stari Patrijaršijski dvor, danas vladičanski dvor Sremske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Vodič nam je objasnio da se u crkvi ljudi mole Bogu, a nekada davno su sa jedne strane  stajali i molili se muškarci, a sa druge strane žene, dok to danas nije slučaj. Uživali smo u pogledu na ikone, koje su vrhunac baroknog slikarastva, sa prefinjenim oblicima, bogatim koloritom i dekorativnom pozadinom, čiji stil su kasnije preuzele i druge crkve.

 

Saznali smo da ovaj hram ima i veliki kulturno-istorijski značaj. Zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine kategorisao je Sabornu crkvu kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, jer se u njoj, pored fresaka i slika Paje Jovanovića  nalaze i drugih vredni verski i umetnički predmeti.

Zatim smo posetili čuvenu Karlovačku gimnaziju. Saznali smo da je to najstarija gimnazija osnovana davne 1791. godine. Njeni izgradnju je finansirao trgovac Dimitrije Atanasijević Sabov. Prvobitno su gimnaziju pohađali samo dečaci, a kasnije su se upisivale i devojčice.

 

Uživali smo u prelepoj unutrašnjosti gimnazije i saznali da je izgrađena po projektu mađarskog arhitekte davne 1891. godine. Tada je gimnazija predstavljala i Patrijaršijski dvor i smatrana je najreprezentativnijom srpskom građevinom u Vojvodini. Saznali smo da škola ima veoma vrednu biblioteku i da je  danas u ovoj zgradi Filološka gimnazija. Posebno smo bili oduševljeni  svečanom salom u kojoj se održavaju sve školske priredbe. To nas je inspirisalo da se popnemo na binu  I otpevamo  svečanu pesmu ’’Uskršnje jutro’’.

   

Vodič nam je pokazao  I zgradu  Bogoslovije „Sveti Arsenije Sremac“, koja  predstavlja jednu od najstarijih i najvažnijih obrazovnih ustanova. Naučili smo da je ova ustanova ’’naslednik’’ nekadašnje karlovačke bogoslovije,  najvažnije ustanove za obrazovanje sveštenika pravoslavne vere u Ugarskoj tokom poslednjih 150 godina njenog postojanja.

 

Na kraju naše šetnje po Karlovcima  zastali smo pored poznate  česme ’’Četiri lava’, a  vodič nam je  ispričao legendu,  da se svako  ko proba vodu sa česme ponovo vraća u Karlovce. Svi smo potrčali da popijemo vodu,  jer želimo da ponovo posetimo ovaj prelepi grad.

Od ove šetnje smo se prilično umorili I ogladneli, pa smo se uputili  prema restoranu ’’Dunav’’ gde smo  lepo ručali  I odmorili se.

 

Posle ručka nastavili smo put ka Stražilovu, najpoznatijem izletištu u okviru nacionalnog parka ‘’Fruška gora’’. Saznali smo da je Stražilovo čuveno đačko stecište  i mesto jedinstvenog pesničkog hodočašća  zahvaljujući slavi i značaju našeg velikog  pesnika Branka Radičevića.

     

Ponovili smo koje životinje žive u šumi, a vodič nam je pomogao da napravimo luk i strelu i logorsku vatru.  Organizovali smo igre sa loptom i preskakanje užeta.

     

Nakon užine  smo se uputili  prema Novom Sadu i našem vrtiću ispunjeni lepim utiscima sa našeg prvog zajedničkog izleta. 😉